Dreptul la plimbare zilnică. Despre dimensiunea calitativă a acestui drept recunoscut deținutului

12.11.2024 09:40
Zsolt ERLI
  1. Sediul materiei.

Legea nr. 254/2013 recunoaște acest drept, instituind doar două condiții minime, una de ordin calitativ (plimbarea în aer liber), iar cealaltă de ordin cantitativ (limita minimă de o oră):

Art. 67: Dreptul la plimbare zilnică

Fiecărei persoane condamnate i se asigură zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum o oră, în funcţie de regimul de executare a pedepsei privative de libertate.

 

Regulamentul de aplicare a legii, aprobat prin H.G. nr. 157/2016, dezvoltă aspectele ce țin de componenta cantitativă, stabilind diferite limite temporale minimale, în funcție de regimurile de executare, însă tace cu privire la dimensiunea calitativă a acestui drept.

De altfel, dispozițiile art. 137 alin. (1) din Regulament, clarifică ce se înțelege prin durata plimbării zilnice:

Art. 137: Dreptul la plimbare zilnică

(1) Prin durata plimbării zilnice se înţelege timpul petrecut în curţile de plimbare sau alte spaţii

amenajate de către deţinutul care poate să desfăşoare această activitate.

 

  1. Dimensiunea calitativă a dreptului la plimbare zilnică.

Cu titlu preliminar, arătăm că nu există nicio normă legală/ infralegală care să prevadă vreo suprafață minimă a acestor curții de plimbare. Deoarece suprapopularea produce efecte directe asupra tututor componentelor detenției, există foarte multe situații în penitenciarele din România în care, suprafața utilă destinată deținutului pentru a se plimba în aer liber, într-o curte de plimbare, este mai mică decât suprafața de care beneficiază în camera de deținere. Iar, aceasta din urmă, este mai mereu sub standardul intern de 4 mp.

Există totuși câteva dotări minime de care trebuie să beneficieze fiecare astfel de curte de plimbare, aceste dotări fiind cerute de prevederile OMJ nr. 4800/C/2018 și ele sunt:

(i) sursă de apă potabilă și closet, acolo unde deținutul nu are acces direct la acestea;

(ii) bănci;

(iii) copertină și posturi telefonice pentru asigurarea dreptului la convorbiri telefonice;

Acolo unde aceste dotări minime lipsesc, considerăm că dreptul la plimbare zilnică nu este respectat de către unitatea penitenciară, chiar dacă sunt asigurate limitele minime de durată privind exercitarea acestui drept.